Autorzy przedstawiają w tej pracy postępy wiedzy o problemach atopii i choroby atopowej, a także alergii i nietolerancji pokarmów w świetle danych piśmiennictwa oraz wyników badań i doświadczeń własnych. Te ostatnie umożliwiły, między innymi, przedstawienie procesów alergicznych przewodu pokarmowego, nieuwzględnionych w podręcznikach lekarskich.
Spis treści:
- Skaza atopowa
- Niepożądane reakcje na pokarmy
- Charakterystyka alergenów atopowych
I. ALERGENY POWIETRZNOPOCHODNE
II. ALERGENY POKARMOWE
- Alergia na lateks
- Geneza atopii
- Fizjopatologia układu trawiennego
- Patomechanizm alergii na pokarmy
- Ogólna charakterystyka chorób atopowych
III. ALERGIA I NIETOLERANCJA POKARMÓW W OKRESIE DZIECIŃSTWA
IV. ALERGIA I NIETOLERANCJA POKARMÓW U OSÓB DOROSŁYCH
- Anafilaksja
- Pyłkowica (pollinosis)
- Skóra i tkanka podskórna
- Układ oddechowy
- Przewód pokarmowy
- Centralny układ nerwowy
- Choroby tkanki łącznej
- Choroby psychosomatyczne i psychiczne
- Nietolerancja dodatków do pokarmów
- Metody diagnostyczne rozpoznawania atopii
- Rozpoznawanie alergii i nietolerancji pokarmowej w praktyce klinicznej
- Profilaktyka i leczenie