Pozycja obejmuje całokształt zagadnień związanych z funkcjonowaniem człowieka w przyrodzie z uwzględnieniem źródła i rodzajów oddziaływań czynników egzogennych na organizm ludzki oraz omówieniem endogennych mechanizmów obronnych. Przedstawione są również mechanizmy biotransformacji ksenobiotyków z podkreśleniem roli biomarkerów ekspozycji, efektu i podatności. Zanalizowano także możliwości udziału człowieka w aktywnym i świadomym kształtowaniu swojego zdrowia poprzez umiejętność postępowania w różnych fizjologicznie ważnych przedziałach życia i przez prawidłowe odżywianie się.
Spis treści:
I. STANOWISKO CZŁOWIEKA W PRZYRODZIE
II. ŚRODOWISKOWE CZYNNIKI FIZYCZNE WPŁYWAJĄCE NA ORGANIZM CZŁOWIEKA
- Hałas
- Wibracje
- Oświetlenie
- Pole elektromagnetyczne
- Infradźwięki i ultradźwięki
- Działanie pyłów na organizm człowieka
- Elementy biometeorologii i bioklimatologii
- Zasady ergonomii i profilaktyki przemysłowej
III. CZYNNIKI CHEMICZNE I BIOLOGICZNE OBECNE W ŻYWNOŚCI, GLEBIE, WODZIE, POWIETRZU ATMOSFERYCZNYM ŚRODOWISKA BYTOWANIA
- Żywność - substancje obce
- Zanieczyszczenia gleby
- Woda
- Zanieczyszczenie powietrza atmosferycznego
IV. ŚRODOWISKO PRACY
- Wartości normatywne stężeń i natężeń. Choroby zawodowe
- Nowotwory zawodowe
V. MECHANIZMY BIOTRANSFORMACJI
- Losy ksenobiotyków w organizmie
- Biomarkery
VI. MECHANIZMY OBRONNE USTROJU
- Anatomiczne i fizjologiczne mechanizmy obronne
- Odporność immunologiczna
- Czynniki modyfikujące odporność
VII. PROMOCJA ZDROWIA
- Promocja zdrowia dzieci i młodzieży
- Promocja zdrowia wśród dorosłych
VIII. ZACHOWANIA SPRZYJAJĄCE ZDROWIU W RÓŻNYCH OKRESACH ŻYCIA CZŁOWIEKA
- Zachowania sprzyjające zdrowiu w okresie ciąży
- Zachowania sprzyjające zdrowiu w okresie rozwojowym
IX. CHOROBY ZWIĄZANE ZE SZKODLIWYM STYLEM ŻYCIA
X. ŻYWIENIE CZŁOWIEKA W PRAKTYCE PROMOCJI I OCHRONY ZDROWIA
- Wprowadzenie
- Obserwacje wpływu na zdrowie a współczesne cele racjonalnego żywienia
- Zapotrzebowanie pokarmowe człowieka
- Składniki pożywienia i ich rola w organizmie człowieka
- Składniki pokarmu o znaczeniu energetycznym i budulcowym
- Zalecane ilości składników odżywczych w dobowych racjach pokarmowych
XI. PRODUKTY SPOŻYWCZE JAKO ŹRÓDŁA SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH
XII. METODY OCENY STANU ODŻYWIENIA CZŁOWIEKA. OCENA SPOSOBU ODŻYWIANIA