Niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby występuje nie tylko u osób dorosłych, lecz także - coraz częściej - u dzieci w wieku szkolnym (szczególnie otyłych). To pozornie niewinne schorzenie może prowadzić do marskości wątroby oraz do innych groźnych chorób, takich jak cukrzyca, choroby układu krążenia, a nawet nowotwory złośliwe. W poradniku omówiono przyczyny rozwoju stłuszczeniowej choroby wątroby oraz jej objawy, leczenie i profilaktykę. Wiele miejsca poświęcono zagadnieniom dotyczącym stylu życia (zwłaszcza aktywności fizycznej) i właściwego odżywiania. Przykładowe jadłospisy z pewnością ułatwią przyrządzanie posiłków zgodnie ze wskazaniami dietetyków. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej
Spis treści:
Wstęp
- Funkcje wątroby w organizmie człowieka
- Niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby - definicja
- Częstość występowania niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby w populacji
- Przyczyny choroby i konsekwencje
- Objawy kliniczne i rozpoznanie niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby
- Zalecenia żywieniowe i styl życia
- Przykładowe jadłospisy
Piśmiennictwo