W książce zaprezentowano najnowsze poglądy na żywienie człowieka dorosłego.
Autorzy odchodzą w niej od dawniej stosowanych podziałów diet, zależnych od
jednostki chorobowej, stosując nomenklaturę zgodną z zaleceniami odpowiednich
komisji Światowej Organizacji Zdrowia, a więc np. dieta bogatotłuszczowa,
ubogoresztkowa, niskoenergetyczna itd. Duży nacisk położono na żywienie
poza-jelitowe, dojelitowe i w nowotworach przewodu pokarmowego.
Spis treści:
I. WIADOMOŚCI OGÓLNE
- Składniki pokarmowe
- Trawienie i wchłanianie składników pokarmowych
II. ŻYWIENIE DOROSŁYCH
- Żywienie zdrowego dorosłego człowieka
- Żywienie w wieku podeszłym
- Propozycja kwalifikacji diet
- Dieta podstawowa łatwo strawna
- Dieta oszczędzająca, z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie
soku żołądkowego
- Dieta z ograniczeniem tłuszczu i włókna roślinnego
- Dieta bogatobiałkowa
- Dieta ubogobiałkowa
- Dieta ubogotłuszczowa z ograniczeniem energii, cukrów prostych i
tłuszczów
- Dieta ubogoenergetyczna a dieta zerowa
- Dieta ubogosodowa
- Dieta bogatopotasowa
- Dieta bogatoresztkowa
- Dieta ubogoresztkowa
- Zywienie a nowotwory przewodu pokarmowego
- Żywienie pozajelitowe
- Żywienie dojelitowe
- Żywienie w szczególnych sytuacjach