Jest to pierwsza w polskim piśmiennictwie praca w całości poświęcona
zapobieganiu miażdżycy. Przedstawiono tu czynniki ryzyka miażdżycy - zewnętrzne
, uwarunkowane cywilizacyjnie i wewnętrzne, będące wynikiem predyspozycji
genetycznej - oraz współczesne metody eliminowania, bądż ograniczenia ich
wpływu. Książka przeznaczona jest dla lekarzy wszystkich specjalności. Będzie
także przydatna dla studentów ostatnich lat medycyny.
Spis treści:- Zapobieganie miażdżycy - możliwości i ujęcie taktyczne
I. OGRANICZANIE GŁÓWNYCH ZEWNĘTRZNYCH CZYNNIKÓW RYZYKA MIAŻDŻYCY
- Czynnik zewnętrzny 1 - nieprawidłowe żywienie
- Czynnik zewnętrzny 2 - brak aktywności fizycznej
- Czynnik zewnętrzny 3 - nałóg palenia tytoniu
- Czynnik zewnętrzny 4 - nadmierne spożywanie alkoholu
II. OGRANICZANIE GŁÓWNYCH WEWNĘTRZNYCH CZYNNIKÓW RYZYKA
MIAŻDŻYCY
- Czynnik wewnętrzny 1 - dyslipidemia
- Czynnik wewnętrzny 2 - insulinoodporność, hiperinsulinizm
- Czynnik wewnętrzny 3 - otyłość brzuszna i zespół polimetabolicznego
zagrożenia miażdżycą
- Czynnik wewnętrzny 4 - cukrzyca
- Czynnik wewnętrzny 5 - nadmierne wytwarzanie anionów ponadtlenkowych
- Czynnik wewnętrzny 6 - gotowość prozakrzepowa. Trombofilia
- Czynnik wewnętrzny 7 - nadciśnienie tętnicze
- Czynnik wewnętrzny 8 - wpływ wieku i płci