Książka stanowi „złoty standard” w łączeniu czystej praktycznej anatomii z
odpowiednimi technikami chirurgicznymi.
Przedstawia anatomiczne aspekty
działań chirurga w zakresie wszystkich podstawowych narządów. W obecnej edycji
wszystkie rozdziały zostały dokładnie przejrzane i uaktualnione. Część z nich
rozszerzono o nowe zagadnienia, a z części usunięto techniki o obecnie
historycznym znaczeniu. Przybyły nowe rozdziały poświęcone między innymi
procedurom mikrochirurgicznym i chirurgii bariatrycznej.
Spis treści:
1. Skóra, owłosiona skóra głowy i paznokcie
2. Szyja
3. Pierś
4. Ściana jamy brzusznej i przepukliny
5. Przepona
6. Przełyk
7. Żołądek
8. Dwunastnica
9. Trzustka
10. Jelito cienkie
11. Wyrostek robaczkowy
12. Okrężnica. Odbyt z odbytnicą
13.
Wątroba
14. Pozawątrobowe przewody żółciowe
15. Śledziona
16.
Nadnercza
17. Układ naczyniowy
18. Macica, jajowody i jajniki
19.
Kanał nadgarstka
20. Zabiegi mikrochirurgiczne
21. Inne zabiegi
22. Chirurgia bariatryczna
Skorowidz