Dna zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych, związanych z nieprawidłowym
sposobem żywienia, polegającym na nadmiernym spożyciu potraw tłustych, bogatych
w białko, oraz kawy i alkoholu. Jest to rodzaj zapalenia stawów, którego
przyczyną jest nadmierne stężenie kwasu moczowego we krwi. Osoby chore powinny
przestrzegać diety i stosować się do wskazówek lekarza, który może zlecić
również leczenie farmakologiczne.
Autorzy szeroko omawiają przyczyny choroby, opisują jej objawy, sposoby
rozpoznania, rodzaje chorób współistniejących oraz metody zapobiegania i
leczenia.
Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu
Żywności i Żywienia w Warszawie; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i
lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Spis treści:
- Dna moczanowa - rys historyczny
- Przyczyny i mechanizmy dny
- Czynniki ryzyka dny
- Objawy kliniczne dny
- Choroby współistniejące
- Rozpoznanie dny
- Zasady postępowania i żywienia w dnie moczanowej
- Przykładowe jadłospisy
- Leczenie farmakologiczne
Podręczny słowniczek
Piśmiennictwo