Podręcznik został opracowany przez ośmiu specjalistów z zakresu hodowli i
użytkowania bydła, oceny surowców pochodzenia zwierzęcego, żywienia, genetyki i
zagadnień ekonomicznych. W poszczególnych rozdziałach starano się przedstawić
aktualne poglądy na omawiane zagadnienia, zwrócić uwagę na najważniejsze aspekty
ekonomiczne warunkujące efektywne użytkowanie bydła, a także na niektóre
problemy związane z dobrostanem zwierząt i ochroną środowiska. Podręcznik jest
polecany studentom akademii rolniczych, jak również uczniom szkół rolniczych
różnego szczebla.
Spis treści:
- Kształtowanie się populacji bydła z wykorzystaniem światowych, krajowych i
regionalnych zasobów biologicznych
- Genetyczne doskonalenie bydła
- Rozwój techniki rozrodu i wychowu bydła
- Ekonomika mlecznego użytkowania bydła
- Właściwości i wartość użytkowa mięsa bydła
- Produkcja i konserwacja pasz z wykorzystaniem fizjologicznych i
biochemicznych zasad żywienia dorosłego bydła
- Pielęgnacja bydła