Kategorie

Wyprzedaż
Księgarnia sentencja

Newsletter

PARTNERZY





Mikrobiologia rolnicza

Mikrobiologia rolnicza View full size
Pozostałe książki z tego wydawnictwa
  • Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (dawniej Akade
  • Autor: Kwaśna Hanna
  • Wydanie: 2
  • Rok wyd: 2014
  • Ilość stron: 390
  • Format: 16,5 x 24,0 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-7160-711-0
  • Więcej szczegółów

    1174-1

    Stan: Tego produktu brak w magazynie

    58,00 zł

    Dodaj do koszyka

    Mikrobiologia rolnicza zawiera podstawowe wiadomości z mikrobiologii ogólnej i rolniczej. Ma na celu przybliżenie najważniejszych grup mikroorganizmów i ich roli w środowisku naturalnym. Mikroorganizmy zaprezentowane są w nowym ujęciu taksonomicznym. W podręczniku przedstawiono ogólną charakterystykę głównych grup mikroorganizmów, energetyczne podstawy ich funkcjonowania w środowisku, metabolizm oraz różne formy aktywności biochemicznej, elementy genetyki i niektóre techniki inżynierii genetycznej oraz podstawowe metody badawcze stosowane w mikrobiologii. Omówiono również zmiany wywołane przez mikroorganizmy w środowisku oraz wzajemne relacje między mikroorganizmami, a także zależności między mikroorganizmami a roślinami i zwierzętami.

     

    Spis treści:

     

    1. Początki i rozwój mikrobiologii
    2. Znaczenie drobnoustrojów
    3. Ogólna charakterystyka drobnoustrojów
    4. Struktura oraz organizacja DNA i RNA
    5. Kontrola ekspresji genów
    6. Priony
    7. Vitales - wirusy
    8. Bacteria - bakterie
    9. Domena Archaea
    10. Domena Eucarya - organizmy jądrowe
    11. Protozoa - pierwotniaki i Algaea - glony
    12. Metabolizm mikroorganizmów
    13. Odżywianie mikroorganizmów
    14. Enzymy mikroorganizmów
    15. Energetyczne podstawy funkcjonowania komórki
    16. Oddychanie
    17. Przemiany substratu zachodzące podczas oddychania i fermentacji
    18. Fermentacja
    19. Asymilacja dwutlenku węgla
    20. Chemosynteza
    21. Synteza związków prostych i wielkocząsteczkowych
    22. Intensywność metabolizmu
    23. Wzrost i rozmnażanie mikroorganizmów
    24. Genetyka bakterii
    25. Procesy paraseksualne u bakterii
    26. Inżynieria genetyczna
    27. Wpływ czynników środowiska na mikroorganizmy
    28. Zmiany wywoływane przez mikroorganizmy w środowisku
    29. Wpływ człowieka na procesy mikrobiologiczne w glebie
    30. Drobnoustroje w surowcach roślinnych
    31. Relacje między organizmami
    32. Występowanie i rola mikroorganizmów w różnych środowiskach
    33. Metabolizm gleby
    34. Próchnica glebowa
    35. Metody poznawcze

    19 Inne produkty w tej samej kategorii:

    Poprzednie
    Następne

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: