Książka dotyczy stosunkowo nowego i prawie nieznanego zagadnienia, jakim
są interakcje między lekami a żywnością i alkoholem. Publikacja stanowi próbę
uporządkowania i przedstawienia jak najszerszemu kręgowi odbiorców najnowszej
wiedzy na ten temat. Autorzy pokazują, jak produkty żywnościowe zmieniają
działanie leków w organizmie. Książka zawiera praktyczny skorowidz leków w
odniesieniu do ich zażywania w relacji z posiłkami. Publikację zamyka zbiór
podstawowych, ogólnych zaleceń odnośnie przyjmowania wszelkiego rodzaju
leków.
Spis treści:
- Od czego zależy działanie leków w organizmie?
- Dlaczego mogą wystąpić objawy niepożądane w trakcie zażywania leków?
- Przykłady najczęstszych interakcji pomiędzy lekami a żywnością
- Przykłady niekorzystnych interakcji pomiędzy lekami a alkoholem
- Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a składnikami żywności?
- Zalecenia