Książka jest przeznaczona głównie dla pacjentów poddawanych
dializoterapii, a także dla osób z ich otoczenia (rodzina, opiekun).
Jednocześnie stanowi cenną wskazówkę dla lekarzy rodzinnych i dietetyków w
procesie ustalania diety optymalnej dla poszczególnych chorych. Autorki
przewodnika w zwięzły i przejrzysty sposób przedstawiły znaczenie podstawowych
pierwiastków znajdujących się w pokarmach (jak: potas, sód, fosfor), rolę białka
i płynów. Zwróciły również uwagę na węglowodany i tłuszcze - główne źródła
energii, a także przedstawiły listę ziół i przypraw, które pomagają przełamać
schematy diety pacjentów dializowanych. Ponadto książka zawiera zbiór
szczegółowych przepisów kulinarnych na dietetyczne potrawy - w każdym z nich
dokładnie określono zawartość pierwiastków, białka oraz poziom energii - których
przykładowe zestawy umieszczono na końcu.
Spis treści:
Wprowadzenie
- Potas
- Sód
- Fosfor
- Białko
- Płyny
- Energia
- Zioła i przyprawy
- W restauracji i podczas wizyty
- Przepisy kulinarne
- Przykładowe dzienne jadłowpisy
Piśmiennictwo