Nowoczesny podręcznik, w którym w zwięzły sposób przedstawiono najważniejsze
aspekty związane z żywieniem człowieka we wszystkich etapach życia. Wiedza w nim
zawarta obejmuje problematykę żywienia przedstawioną z perspektywy fizjologa,
biologa molekularnego oraz dietetyka.
W publikacji przedstawiono wiadomości teoretyczne z zakresu fizjologii i
patofizjologii żywienia, podstawowe zalecenia dotyczące prewencji pierwotnej i
wtórnej schorzeń nieinterwencyjnych dietozależnych oraz podstawową wiedzę
umożliwiającą udzielenie kompetentnych porad dietetycznych osobom zdrowym w
różnych stanach fizjologicznych i pacjentom z różnymi jednostkami
chorobowymi.
Podręcznik adresowany jest przede wszystkim do studentów kierunku żywienie
człowieka uczelni medycznych i rolniczych oraz instytutów zdrowia publicznego.
Będzie także przydatny dla dietetyków, lekarzy i pielęgniarek.
Spis treści:
- Wprowadzenie
- Zanim zacznie się nowe życie
- Ciąża
- Odżywianie w okresie płodowym a choroby w wieku późniejszym
- Laktacja i karmienie niemowląt
- Żywienie dzieci
- Odżywianie się w okresie dojrzewania
- Wiek dorosły
- Wiek starszy i podeszły
- Odżywianie się zgodne z wymaganiami indywidualnymi