Nowoczesna publikacja dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia
w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki.
W książce uwzględniono aktualny stan wiedzy dotyczącej zapotrzebowania
energetycznego, roli węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin i mikroskładników
w żywieniu człowieka oraz ich znaczenie w terapii chorób.
Omówiono również aktualnie rekomendowane zasady dietoterapii w takich
schorzeniach, jak: otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby związane z rozwojem
miażdżycy, nadciśnienie tętnicze, przewlekła choroba nerek, kamice układu
moczowego, niedokrwistość, celiakia, fenyloketonuria, alergie pokarmowe, choroba
refluksowa przełyku, choroba wrzodowa, zespół jelita drażliwego i przewlekłe
zapalenie trzustki.
Publikacja będzie doskonałym źródłem praktycznej wiedzy z zakresu
dietoterapii dla osób profesjonalnie zajmujących się dietetyką, studentów
dietetyki i pielęgniarstwa oraz wszystkich zainteresowanych tą tematyką.
Spis treści:
- Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka
- Węglowodany
- Białko
- Tłuszcze
- Witaminy
- Składniki mineralne
- Klasyfikacja diet
- Wybrane choroby przewodu pokarmowego
- Wybrane diety eliminacyjne
- Dietoterapia i dietoprofilaktyka otyłości
- Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycy
- Cukrzyca
- Hiperurykemia i dna moczanowa
- Nadciśnienie tętnicze
- Przewlekła choroba nerek
- Kamice układu moczowego
- Niedokrwistość