"Inspiracją do powstania tej książki był z jednej strony wzrost liczby
publikacji naukowych dowodzących skomplikowanego związku żywienia ze zdrowiem i
z rozwojem chorób, a z drugiej – pojawianie się mnóstwa nieudokumentowanych
naukowo doniesień na ten temat, opartych głównie na publikacjach
reklamowo-marketingowych. Te ostatnie rozpowszechniane są na łamach kolorowej
prasy i w Internecie, a także – co uważam za najgorsze – w gabinetach lekarzy i
dietetyków. Kiedyś uważałam, że osoba zdrowa może eksperymentować ze swoim
żywieniem, dziś wiem, że eksperymenty takie to również eksperymenty ze zdrowiem.
A przecież wiele niekonwencjonalnych i nieudokumentowanych naukowo sposobów
żywienia jest zalecanych także osobom chorym.
Książka ta - o nieco prowokacyjnym tytule - nie jest podręcznikiem
dietetyki, nie traktuje też o diecie, lecz ma przedstawić problemy żywienia
człowieka w aspekcie naukowym, dokumentując aktualną wiedzę leżącą u podstaw
żywienia człowieka w zdrowiu i w chorobie. Do jej przestudiowania zachęcam osoby
zawodowo interesujące się tą tematyką:: lekarzy, dietetyków, pielęgniarki,
przedstawicieli innych zawodów medycznych oraz studentów kierunków medycznych, a
także osoby niezwiązane z medycyną – każdy znajdzie w niej coś dla siebie."
Elżbieta Poniewierka
Spis treści:
- Prawidłowo żywione dziecko - zdrowy dorosły
- Niedożywienie
- Doustna suplemenatcja pokarmowa
- Nutrigenetyka
- Tkanka tłuszczowa - ważny narząd w organizmie człowieka
- Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby
- Żywienie i choroby nowotworowe
- Nietolerancja i alergia pokarmowa - czy coś je łączy?
- Celiakia - jakie stanowi zagrożenia?
- Wpływ żywienia na mechanizmy odpowiedzi immunologicznej
- Aspekty ekonomiczne niedożywienia i leczenia
żywieniowego