Woda jest drugim co do ważności determinantem życia. Bez niej
człowiek może przeżyć najwyżej kilka dni, natomiast bez pokarmu – nawet kilka
tygodni. Mimo to w rzadko którym podręczniku żywieniowym poświęcono wodzie
więcej miejsca. Jeżeli już się o niej wspomina, to najczęściej w ograniczonym
zakresie, przy okazji omawiania składników mineralnych pełniących funkcję
elektrolitów.
Jakkolwiek wszystkie rodzaje żywności zawierają mniejsze lub większe ilości
wody, w książce zostały przedstawione jedynie woda pitna i płyny, które są w
żywieniu jej głównymi źródłami i wpływają pozytywnie na bilans wody w
organizmie. Oprócz wody pitnej są to: wody stołowe, źródlane i mineralne, soki
owocowe i warzywne, mleko i napoje mleczne, bezalkoholowe napoje orzeźwiające,
kawa i herbata spożywane w postaci naparów oraz produkowane przemysłowo zupy.
Świadomie pominięto napoje alkoholowe, gdyż mino znaczącej zawartości wody
wywierają one z reguły ujemny wpływ na bilans wodny w organizmie. Przy omawianiu
poszczególnych źródeł wody oprócz podstawowych informacji towaroznawczych i
technologicznych została także scharakteryzowana ich wartość odżywcza i
prozdrowotna.
Spis treści:
- Woda jako dobro naturalne i związek chemiczny
- Woda w organizmie człowieka
- Woda w termoregulacji
- Zapotrzebowanie na wodę i ocena jej pobrania
- Źródła wody pitnej i jej jakość
- Wody mineralne - klasyfikacja i działanie prozdrowotne
- Soki owocowe i warzywne - otrzymywanie i wartość odżywcza
- Napoje bezalkoholowe produkowane przemysłowo
- Napoje bezalkoholowe sporządzane w zakładach gastronomicznych
- Mleko i napoje mleczne w żywieniu człowieka
- Kawa i herbata - napoje o szerokim działaniu fizjologicznym
- Zupy i ich znaczenie w żywieniu
- Problemy zdrowotne związane z konsumpcją niektórych
napojów