Autor: Sekiya J. K., Safran M. R., Ranawat A. S., Leunig Wydanie: 1 Rok wyd: 2013 Ilość stron: 328 Format: 22,0 x 28,5 cm Oprawa: twarda ISBN: 978-83-7609-896-8
Autor: Wolffsohn J. S., (red. pol.) Wylęgała Edward Wydanie: 1 Rok wyd: 2013 Ilość stron: 158 Format: 12,0 x 18,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-61257-78-3
Autor: Fam A. G., Lawry G. V., Kreder H. J. (red. pol.) Z Wydanie: 1 Rok wyd: 2008 Ilość stron: 146 Format: 21,5 x 29,0 cm Oprawa: twarda ISBN: 978-83-60290-49-1
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych,
dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych
reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie
przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników,
dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty
jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; -
budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę
wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych
związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników
surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje
składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy
żywności.
Książka została opracowana przez specjalistów, mających
doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona
dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i
politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla
pracowników gospodarki żywnościowej.
Autor: Whittaker A. G., Mount A. R., Heal M. R. Wydanie: 1 Rok wyd: 2006 Ilość stron: 316 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 8301139811 Seria: KRÓTKIE WYKŁADY
Autor: Kostyra E., Kostyra H., Marciniak-Darmochwał K. Wydanie: 1 Rok wyd: 2003 Ilość stron: 256 Format: 21,0 x 30,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-89067-09-9